06 August 2006

Likestilling

Som regel får man pøst på seg en hel masse om likestilling. Like verdier for kvinner og menn, like lønninger for likt arbeide.

Men bare fordi jeg er kvinne betyr da ikke det at jeg på død og liv MÅ jobbe på borerigg? Eller som snekker?
Hva om jeg ikke vil?

Det kan jo diskuteres i det vide og det brede hvorvidt kvinner og menn er best egnet til visse jobber. Det vil alltid finnes unntak av kvinner som gjør det knallbra i en "mannsjobb" og menn som gjør det utmerket i "kvinnejobber"

Det er jo ubestridelig faktum at menn ER fysisk sterkere enn kvinner i de aller fleste tilfeller. Selvklart finnes det store sterke kvinner, og små spinkle menn. Men en større del menn er sterkere enn kvinner. Og det er da så absolutt ikke noe feil med det, Moder Natur har fikset det sånn, mannen skal ikke klandres for noe naturen selv har ordnet. Like lite som kvinnen kan klandres for hva naturen har ordnet for kvinner.

Generellt er kvinner gjerne noe mer utholdende psykisk enn menn. Også her finnes det plenty av unntak.

Så hvordan bestemmer man hvem som er best til en jobb av kvinner og menn?

Ved å ignorere kjønnet!!

En arbeidsgiver jeg har snakket med i en eller annen anledning, krevde av sin sekretær å gi han kun kvalifikasjoner, skrevet på en kjønnsløs måte. Han valgte seg ut da X antall passende til jobben og fant ut så i etterkant om det var kvinner eller menn.
Som han sa, avhengig av hvilken jobb som skulle gjøres var det jo varierende hvor mange kvinner og menn som var passende. Og det hadde nok mer med hvem som sendte inn søknader enn hvorvidt det ene kjønnet var mer passende enn det andre sa han.

Så tilbake til spørsmålet. Finnes det kvinne- og manns-yrker?
Jo det gjør jo det. Hardt tungt fysisk arbeide regnes nok fortsatt som "Mannsyrker" siden menn, tross alt, er fysisk sterkere enn kvinner dersom vi ser på gjennomsnittet av begge kjønn. og fortsatt er vel sykepleier, barnehagemedarbeider regnet som "kvinneyrker". Det kommer til å ta en del år før vi har "yrker" og ikke yrker.

Men er nå det da virkelig noe å lage så mye bråk over da?

For min del synes jeg arbeidsgivere kan slutte å henge seg opp i hvilket kjønn den nyansatte har og heller sørge for å gi jobben til den som er best kvalifisert. Både personlig og rent yrkesmessig.

Desverre blir det jo ofte slik at en mannlig sjef velger en mannlig ansatt. Kvinner i ung alder har et problem siden arbeidsgiveren gjerne ser for seg svangerskapspermisjoner og sykefravær for sykt barn.

Men unnskyld meg! Pappaer i disse dager pleier faktisk også å ta svangerskapspermisjon! OG fravær pga sykt barn! SÅNN sett jevner det seg mer og mer ut på akkurat det punktet. Hurra for det i alle fall!
Og hurra for menn som er mer og mer tilstede i hjemmelivet og sammen med barna!

Men yrker og kjønn. Seriøst. Bare gi den flotte jobben til den som er best skikket. En sjef kan da virkelig ikke for om kvinner IKKE sender søknader inn?

Og kjønnskvotering i regjeringen tror jeg faktisk ikke er noen løsning
Skal en statsminister krampevelge X % kvinner bare for å ha kvinner? hva om ingen kvinner kvalifiserer til jobben da? Skal h*n ansette, i vår regjering som avgjør styret av landet, kvinner som ikke er kompetente, bare for å ha kvinner?

Det er jo flott om h*n finner kvalifiserte kvinner slik at mengde kvinner og menn jevner seg ut også i regjeringen, men der mener jeg faktisk at landet fremfor likestillingen altså! FØRST kvalifiserte mennesker, siden kjønnsfordeling!
Så får heller kvinnene søke seg til politikken i stedet for å sutre over at det er fler menn enn kvinner.

No comments: