28 October 2007

Tomatgryte lav på karbohydrater


Etter å ha gått over på Low-Carb er det mange ferdige gryteretter man ikke lenger kan bruke. Men siden både jeg og min mann faktisk er ganske glad i tomater, kan vi i det minste lage en gryterett basert på dette.

Dette er en gryterett som krever ganske lite av den som lager maten, man må bare orke å røre litt innimellom. Gryteretten baserer seg på kjøttrester/pølse og hermetikk bokstavlig talt.

På bildet ser du helgens resultat.

I denne gryteretten hadde jeg:

2 pakker Ica's knuste tomater med basilikum, "extra fyllig"
1 boks Kikerter (7,6 gram karbiser per 100 gram, jeg syns det var lov for en helgemiddag)
1 boks mais
1 liten boks vannkastanjer
1 liten purreløk, hakket
1/2 boks bønneskudd
en vanlig løk, grovhakket
1 kjøttpølse i biter.

Alt ble delt og stappet sammen i en gryte. Ingen ekstra krydder brydde jeg med. Jeg lot det småputre under lokk en times tid, og deretter nøt vi resultatet.

Enjoy!

22 October 2007

Hjemmelaget Low-carb mager pizza

Noe av det enkleste å lage for meg før var ofte hjemmelaget pizza. Tar ikke så lang tid og blir mye mat for relativt lav kostnad. Men å lage en soya pizzabunn skulle for det første ikke bli godt (soyamel smaker hoppetau leste jeg på et low-carb forum en gang, meget passende beskrivelse) og for det andre er det fortsatt for mye karbohydrater. Så jeg lette med lys og lykte etter oppskrift på pizza som hadde en ok konsistens OG smak.


Polarbrødet fra en tidligere blogg kan brukes til små runde pizzaer, men de har mer konsistens fra pletter enn fra pizza. Jeg ville gjerne ha noe å lage for en langpanne.

Løsningen kom fra Ketolysedietten. Det vil si, fra en dame som fulgte ketolyse og brukte en oppskrift basert på ketolyse proteinpulver som ligger på under 5 gram karbohydrater per 100 gram pulver. Men Ketolysepulveret smaker ikke godt. Soya smaker fortsatt hoppetau. Så hun hadde eksperimenter, og jeg experimenterte vidre selv.
Her er resultatet:

4 store egg
2 dl melk/fløte,
1,5 ss bakepulver
2-4 dl soyaprotein eller myseprotein med vaniljesmak(jeg brukte halvt om halvt)
3-4 moste hvitløksfedd
2 ss olivenolje/rapsolje
Salt, oregano, timian, løkpulver, annen krydder, vær raus! :)
100 - 150 gram revet god ost, gjerne noe blåskimmelost og andre edeloster.

Fyllet: 4-500 gram kjøttdeig, sopp, løk, hvitløk hakket eller most, 1/2 lite glass tomatpure, peperoni, paprika, revet ost.


Visp sammen egg og alle andre ingredienser utenom soya/myseproteinpulveret. Tilsett litt og litt proteinpulver til røren er smørbar, ikke rennende, men ikke for tykk heller. Røra skal være lett å smøre utover bakepapir, men den skal ikke flyte ut selv. Fordel det tynt.

Når jeg laget deigen ble det nok til to firkantede pizzaer som dekket en stekeplate hver. Forstek deigen på 220 grader lavt i ovnen 5-8 minutter, den skal få antydning til farge. Lag fyllet og fordel det på pizzabunnen og legg revet ost oppå. Siden fyllet alt er varmt, behøver pizzaen kanskje 5-10 minutter på å steke helt ferdig.

Obs på at konsistensen er noe løsere enn vanlig pizza, når det er helt rykende varmt er deigen løs og ikke beregnet for håndspising akurat. Derimot er den lett å holde i hånda når den er kjølt til mer håndvennlige temperaturer, og kjempegod også kald. Konsistensen er så lik vanlig pizza som jeg tror det går uten hvetemel, og selv om jeg ikke strekker meg til å påstå det smaker "akkurat som vanlig pizza" så er det likevel såpass godt at jeg som er soyamotstander ikke har noe i mot å spise denne pizzaen. På grunn av proteinpulveret i deigen metter den dessuten noe helt fabelaktig og et par slike pizzaer varer i mange mange dager. Jeg komme fra nå til å lage halve porsjoner for å si det sånn ;)

21 October 2007

Julegløgg uten alkohol og sukker!

Nå som julen nærmer seg vil også vi low-carbere gjerne ha noe som ikke er fullproppa med alkohol eller sukker. Riktignok betyr gløgg egentlig "glødet vin" men ikke alle vil eller kan drikke alkohol av mange mange forskjellige grunner.

Jeg fant frem til en fin og ganske god oppskrift, som jeg nå vil dele med dere :)


Du trenger:

5 dl vann
1-2 stykker kanel
1 stort pomeranskall alternativt to mindre
4-8 nelliker
1-2 kryddermål kardemummekjerner
6 dl sterk og sukkerfri solbærsaft
6 dl sukkerfri eplenektar

Varm opp vannet og legg krydderne i. Vannet skal ikke koke. Hold vannet på kokepunktet uten at det koker i minst en time men gjerne mer. Dess lengre du har dette på varmen, dess mer kryddersmak. Bland til sist inn solbær og eplesaft og varm det opp. La det gjerne stå en halvtime eller mer før det serveres med rosiner og hakkede mandler.

Ved ønske kan man blande alkohol inn, rødvin i stedet for solbærsaft eller tilsette litt vodka rett før servering.

Lykke til!

19 October 2007

Low-carb vennlig smörgåstårta

Noe svenskene lager til omtrent alt heter Smörgåstårta. Det serveres på samme måter som vi serverer snitter. Hva det er, er en slags kake med brød, fyll, brød, fyll, brød, fyll osv osv, fyllet består av majones, egg, kjøttpålegg, skalldyr, kaviar osv osv. Men hva skal man da gjøre, når man har lyst på Smörgåstårta, men ikke spiser karbohydrater?

Jeg har lett overalt etter oppskrift på smörgåstårta for oss low-carbere uten hell. Men så leste jeg en blogg et sted, der en person fortalte hun hadde vært på noe seminar, og spist akkurat Smörgåstårta.. bare at brødet var byttet med eggekake! :D Og hva er eggekaken laget av? Eggeguler, eggehviter, litt bacon og baconfett! Så da tenker jeg å lage min egen brødlignende variant av eggekake med å tilsette litt proteinpulver for eksempel. Majones og resten av fyllet er jo veldig lov på smörgåstårta, så jeg kommer til å poste oppskriften her når den er ferdig bearbeidet.

Inntil vidre poster jeg oppskriften på eggekake uendret:
4 egg
Skiver av mozarella/ementaler/blåskimmelost
0,5 dl fløte
(om ønsket også bacon)

Visp egg og ønskede krydder sammen. legg i en brødform skiver av osten, hell eggemassen over og legg på mer skiver. Hell over fløten.
Stek i ovnen på 225 grader i ca 15 minutter, til eggemassen er gjennomstivnet.

Dersom dette nå skal brukes til Smörgåstårta trenger dere å vite hva fyllet normalt pleier bestå av også, men jeg kommer tilbake til dere med bilde og oppskrift! :D


Da har man laget sin første Smörgåstårta noensinne!

Jeg brukte halvt om halvt med Omega3 brød fra norge (2-5 gram karbohydrater per skive) og eggekake. Først bakte jeg eggekake som jeg delte i to biter lengde av 4 brødskiver uten kanter. Siden skar jeg kantene av 8 brødskiver.

Fyll 1:
200 gram karbohydratfattig leverpostei
200 gram smøreost gjerne med krydder
Hvitløkspulver eller presset hvitløk fersk
En paprika, finhakket
en 3dels purreløk hakket
en håndfull sylteagurk hakket (kan skippes helt)

Fyll 2:
250 gram creme fraiche
30 gram dijonne senep (eller hjemmelaget sukkerfri)
200 gram skinke (jeg brukte salami og lufttørket skinke)
1 liten rødløk finhakket
Salt og hvit pepper

Legg ut 4 brødskiver uten skorper, legg halvparten av fyll 1 på dette. Legg så på ene halvdelen av eggekaken, bre resten av fyll ett på dette.
Legg ut andre halvdelen av eggekaken og bre halvparten av fyll 2 på. Legg til sist ut de 4 siste brødskivene og bre resten av fyll 2 på toppen. Kle sidene av kaken med majones og sett på mer skinke som dekor. På toppen, legg ost og rødbeter (kan skippes) og/eller skinke.

Alt av brød kan erstattes av eggekake og alt av sylteagurk og rødbeter kan fjernes helt og holdent.

Enjoy!

18 October 2007

Småmums for low-carbere?

Hva spiser egentlig vi som skjærer ned på karbohydratene når vi har lyst på noe småtygg?
Et lite sitat fra forumet jeg henger på: "Du vet du spiser Low-Carb fordi du ikke irriterer deg lenger over at gubben høvler osten skeivt.. selv bruker du jo kniv!"

Jo det finnes faktisk veldig mye man kan kose seg med en lørdagskveld. Noe svenskene er veldig glade i heter Pottkäs. Pottkäs er egentlig en måte å bruke opp tørkede osteskalker på fra gammelt av, eller å bruke oster  tross at de ble mislykkede. Man brukte ikke oster med smørsyre i gamle dager, det kunne smake ganske ille. Man river osten man skal bruke (gjerne skimmeloster også for mer smak), og oginalt sier oppskriften at man rører dette sammen med sprit, vodka, wiskey, cognac, dette velger man selv, men i riktig gamle dager var det jo hjemmebrent. Da dette ikke er lov foreslår jeg vodka ;) . Dette er da altså ikke for barnemunner. Hvor mye sprit du bruker og hvor sterkt du velger, det er helt opp til egen smak. Sett dette på glass eller krukke med lufttett lokk og la det stå i kjøleskapet. Vil du ha den enda mer smørbar og myk i smaken kan du røre dette sammen med smør, eller bare med smør for å få barnevennlig Pottkäs. Pottkäs med sprit blir bare bedre med tiden, og det rådes til at man aldri spiser opp det siste i krukka, uten lar det ligge og vender det inn i ny sats. Og selvklart kan man også la vær å ha noe sprit i det hele tatt, men du kanskje kan smake til med eplesaft eller annet i stedet?

Hvordan spiser man så Pottkäs? I gamle dager smurte man det på brødskiver, og det kan du gjerne gjøre i moderne tid også, enten du lager med eller uten sprit. Mange lager smørkuler av Pottkäs og ruller dette inn i skinke, salami, spekemat eller kyllingskiver, gjennomborer med tannpirkere og legger frem for småspising. Så dette gjør seg nok bra på koldtbordet vil jeg tro :) Pottkäsen kan også krydres med gressløk, timian, dill og annet godt man vil ha for å sette smak.

Andre ting jeg lager en lørdagskveld er å strimle agurk, paprika i mange farger og ost. Dip lager jeg av enten vanlige dip-poser, eller creme fraiche naturell og med utvalgte krydder.

Jeg kan lage panacotta: Kok opp en halv liter fløte sammen med en liten anelse søtningsmiddel og vaniljestang/essens. Bløtlegg 4 gelatinplater og la dem så smelte ned i fløten. Hell i porsjons-skåler og sett til kjøling i 2 timer før servering, gjerne med friske bjørnebær og bringebær, samt vispet krem.

Jeg kan lage american cheesecake uten kjeksen, ved å vispe krem, og så røre ned to beger kremost naturelle, fordel i former og server med mørk reven sjokolade over.

Vi kan lage smeltet ost, i form av å terne ost i terninger, legg terningene med noen cm mellomrom på bakepapir, grill dem i ovnen ved 180 grader til osten har smeltet og begynt å bli gylden, server omtrent som potetgull!


Å legge opp et fat med ulike forskjellige oster, brie, skimmeloster, vanlig gul ost, skinke og annet kjøtt, sammen med litt avocado, creme fraiche, salsadip, guaccamole, og vin til for eksempel.

Mange typer nøtter finnes det å velge i, mange av dem er litt høye på karbohydrater, men likefullt en bra lørdagskos for de som liker og tåler nøtter.

For litt munngodt mellom måltider kan man nyte pottkäs, paprika, ost eller annet godt.

Hvem sa at Low-Carb er kjedelig? :) Før var det ikke lørdag for meg uten potetgull, smågodter eller karamell og brus. Nå synes jeg potetgull smaker flatt ut kjedelig og vondt. Jeg er avsukret i ganen og synes at en bit med fløtekarameller er helt fryktelig søtt. Brus hender det seg at jeg kjøper for å ha til lørdagskvelden, men like ofte drikker vi bare juice, vann, te eller kaffe likevel.

17 October 2007

Mozarellagrateng

Mozarellagratengen dere ser på bildet lagde jeg en dag jeg var lei av å spise rå tomat, eller kokte grønnsaker til maten. Jeg hadde sett denne reklamen for Santa Lucia Mozarella som de på reklamen skiver og legger lagvis sammen med tomat og så heller olivenolje over.

Jeg synes ikke det hørtes så godt ut med rå mozarella og spise det på den måten så jeg bestemte meg for å slenge litt vanlig ost på toppen og sette det i ovnen sammen med oksesteika vi skulle ha den dagen.

Jeg tok to til tre pakker med mozarella, 3 tomater, en håndfull oliven. Skive alt sammen passe tynt/tykt etter egen smak. Legg tomat og mozarella lagvis bortover i forma. Strø skivede oliven over og ha til sist på vanlig revet ost.

Første gangen hadde jeg den 20 minutter inne i ovnen sammen med steika, da de 20 siste minuttene, og ovnen sto på 225 grader. Da var det passe gyldent, alt var smeltet og nammenamme. Oregano og slikt er veldig gode krydder å strø over.

Bildet viser mozarellagratengen etter turboversjonen: 6 minutter i microbølgeovnen. Kan gjerne serveres med biter av skinke i, det passer til det aller meste, og er så lett å lage også så godt! :D

Hjemmelaget Senep

Hjemmelaget Senep er som regel ganske godt når du har prøvet og feilet noen ganger, samt at du vet akurat hva som er i. Hvilket gjør det lett å lage en low-carb vennlig versjon av det.

Og ikke minst er det en fin julegave å kunne gi bort til familie og venner dersom du har noen som er spesielt glad i senep. Du kan stappe senep på et dekorativt glass, og simsalatryll.

Men årsaken til at jeg testet å lage senep er fordi jeg ikke finner sukkerfri senep i butikkene her. Det finnes i Norge, men da ikke i våre butikker. Siden senep ER veldig godt på pølser rotet jeg da frem en sukkerfri oppskrift selv.


ca 1 1/2 dl gule senepsfrø
ca 1/2 dl svarta senepsfrø
2 dl vann, kokende
3-4 ss rapsolje, eller annen nøytral olje
2-3 ss rødvinseddik
1/2 ts gurkmeje
1/2 ts kayennepepper, malt
vatten,lunkent.

Bland gule og svarte senepsfrø og hell det kokende vannet over. Dersom du bruker ferske krydder kan disse gjerne ligge her de og. La det stå et døgn og svelle. Bruk foodprosessor eller stavmikser og mos dette. Hvor fint du maler det alternativt hvor grovt du maler det er en smaksak, dess finere moset dess sterkere smak. Bland i olje, eddiken og mer krydder. Jeg hadde en liten dråpe søtningsmiddel i samt litt fløte. Spe tilslutt ut med lunkent vann til det får en konsistens du liker.

Legg over senepen på en boks eller et glass med lokk, og la det stå i kjøleskapet et par uker for å modnes i smak. Etter ca 14 dager smaker du på senepen og tilsetter mer krydder dersom du føler det er behov for det.

For de vidrekommende kan man smake til litt med wiskey av noe slag, for å få Wiskey Senep!

God fornøyelse! :)

Desiderata

Go placidly amid the noise and haste, and remember that peace there may be in silence. As far as possible without surrender be on good terms with all persons.

Speak your truth quietly and dearly; and listen to others, even the dull and ignorant, they too have their story. Avoid loud and agressive persons, they are vexations to the spirit.

If you compare yourself with others, you may become vain and bitter, for always there will be greater and lesser persons than yourself. Enjoy your achievements as well as your plans.

Keep interrested in your own career, however humble, its a real posession in the changing fortunes of time. Exersize caution in your business affairs for the world is full of trickery.

But let this not blind you to what virtue there is, many persons strive for high ideals, and everywhere life is full of heroism. Be yourself. Especially, do not feign affection.

Neither be cynical about love, for in the face of all aridity and disenchantment it is as perennial as the grass. Take kindly the counsel of the years, greatfully surrendering the things of youth.
Nurture strength of spirit to shield you in sudden misfortune. But do not distress yourself with imaginings. Many fears are born to fatigue and loneliness.

Beyond a wholesome disipline, be gentle with yourself. You are a child of the universe, no less than the trees and the stars, you have a right to be here. And wether or not it is clear to you, no doubt in the universe is unfolding as it should.

Therefore, be at peace with God, whatever you conceive him to be, and whatever your labours and aspirations, in the noisy confusion of life keep peace with your soul. With all its sham, drudgery and broken dreams, it is still a beautiful world. Be careful. Strive to be happy.

Found in Old Saint Paul's Church, Baltimore, dated 1692

Egne filosofier rundt Low-carb

Jeg har tenkt og fundert ganske mye på hva det innebærer å spise lite karbohydrater. Jeg vet mange som lever det de kaller fakir, tilnærmet 0 gram karbohydrater per dag. Det er ikke noe liv for meg bestemte jeg ganske tidlig. Min overvekt er så absolutt tilstede, men den er ikke livstruende, så jeg så ingen grunn til å leve på kjøtt, fisk, skalldyr og egg, og ingenting annet. Jeg er for glad i grønnsaker helt enkelt.

Men så er det jo mange som peker finger på alt fettet og sier det er livsfarlig å spise så mye fett og så lite karbohydrater.

Men om jeg nå betrakter menneskets utvikling bakover i tid, før man hadde kjøleskap og kjølemuligheter, transporter med fly, tog og båt over halve kloden. Hvordan utviklet mennesket seg til det vi er i dag?

Omtrent som alle andre dyr hadde mennesket tilgang på frukter og bær stort sett gjennom store deler av sommeren, med en overflod høsten av karbohydrater. Fordi mennesket hadde lært seg å tørke kjøtt og lagre fett i dyrenes tarmer hadde vi mer mat gjennom vinteren enn mange pattedyr, men av karbohydrater var det ikke mye gjennom vinteren foruten det som lot seg preservere ved tørking. Det er ikke så mye faktisk.

Prosentvis? Hvor mye karbohydrater besto et menneskes diett på gjennom steinalder og bronsealder? Jeg vil gjette alt mellom 5 og 30 % avhengig av når på året det var. Og da vil jeg våge å påstå at menneskekroppen ikke er tilpasset et kosthold med 80% karbohydrater.

Neida, brus ned med fjærene, jeg peker ikke finger og sier at alle som spiser mer karbohydrater enn meg er dumme og lever usunt, det legger jeg meg ikke oppi. Men JEG velger å spise lite karbohydrater selv, fordi etter 3 måneder har jeg det bedre enn noensinne med mage og fordøyelse. Jeg har ikke hatt det så bra i magen siden jeg kan ikke huske når. Når jeg var liten antagelig!

Jeg anser at barn nok har et noe større behov for karbohydrater enn jeg som er voksen har. De er i vekst, de legger ikke like lett på seg som en voksen, forbrenninga er tilpasset vekst, og så lenge de spiser SUNNE karbohydrater (fullkorn, grønnsaker) så kan jeg aldri i livet tenke meg det er noe feil ved det. Men jeg velger da å avstå selv. Alle andre får gjøre akkurat som de vil, og jeg gjør som jeg vil. Jeg anser meg fult kompetent å bestemme det selv siden Norsk lov erklærer meg myndig ved 18 års alder ;) Om dere der ute nå sitter og er Grete Roede, Atkins, Sunn-fornuft, Spiser-hva-jeg-vil, Vegetarianere/Veganer, rene kjøttetere eller hva dere nå velger for livstil så er det uansett det dere anser er best for dere selv.

Måtte vi alle finne vår egen vei som passer oss og vår gane :)


16 October 2007

Low-carb vennlig Tortillawraps

Tortilla, nachos, fajitas, alt dette var velyndet lørdagsmiddag hos oss. Klart, når vi spiser taco eller nachos KAN vi selvklart unne oss et par kjeks eller skall, vi kan lage salat og knuse litt over feks, bare for smaken. Men skal vi være low-carb strikte har vi ikke mye å velge i når det kommer til hverdagsbutikkene her i Ljusdal. Og Fajitas er noe av det beste jeg vet!

Heldigvis fant jeg også her en brukandes oppskrift for hjemmelaget:


1 kopp soya/myse protein (gjerne med vaniljesmak)
1/2 ts bakepulver
1 ts kremfløte
1 ts olivenolje eller smør
2 egg
ca 1 kopp vann eller fløte.
en toppa teskje Fiberhusk

Visp eggene luftige. Tilsett resten av ingrediensene og visp det godt. Deigen skal være lett å bre, ikke flytende, men du skal kunne stryke den ut, ikke trykke.

Bre ut deigen ut på bakepapir i størrelse normal middagstalerken, passe tynt. Det hever seg litt men ikke så mye. Stekes ved 170 grader lavt i ovnen i ca 10 minutter. Steker du de for lenge blir de for tørre.

Oppbevar dem mellom fuktede håndklær, for de tørker på et øyeblikk om de får. De blir desverre ganske skjøre, så de er ikke så lette å wrappe med, men de smaker veldig veldig godt i alle fall! :) Lager du deigen litt tykkere så du kan forme tykkere kaker, kan du bruke dette som brytebrød istedet.

Low-carb vennlige blåbærmuffins

Jeg satt og tenkte mye innen vi begynte med Low-carb. Hva gjør vi med kaker og slikt? Kan vi nå heretter glemme å spise vaffler, muffins, sjokoladekake eller annet?

Neida! Trikset er å ikke bruke mel. Eller Sukker for den saks skyld. Jeg bakte for noen uker siden noen kjempegode muffins. Min mann er ikke så begeistret for mye nøttesmak så hans entusiasme er noe begresnet, men det er jo spiselig da, mente han. Jeg tar det som et kompliment :)

2 kopper finmalt mandelmel (kaffekvern funker bra som kvern)
2 ss søtningsmiddel
1 ts bakepulver (jeg tok 3)
4 egg (romtempererte)
1/2 kopp smeltet smør
1/2 kopp kremfløte
1 ss sitronjuice
1 ts vaniljeekstrakt
1 kopp blåbær, gjerne frosne.

Rør sammen de tørre ingrediensene, vær gjerne raus med bakepulveret og stryk ikke skjea. Mandelmel er tyngre å heve enn mel, og du kan gjerne også bruke finmalt kokos for kokos-muffins! Men som sagt, rør sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen alt det våte, unntatt bærene, i en annen bolle. Til sist rører du sammen det våte og det tørre. Aller sist rører du inn frosne bær.

Om du bruker teflonformer kan det være fordel å legge en runding av bakepapir i bunnen før du har røra i formene. Bruker du papirformer kan disse med fordel pensles med litt smeltet smør.
Røra passer til 12 store muffinsformer, størrelse amerikansk jumbomuffins, eller 24 små vanlige muffinsformer. Fyll ikke for mye i formene om det er papir, røra er "tyngre" enn vanlig muffinsrøre og formene mister lett fasongen.

Stekes ved 175 grader i 20-25 minutter til de har hevet seg og blitt gyldenbrune. Avkjøles minst 10 minutter i formene før man forsøker løsne dem fra formen (teflonformer). Muffinsen ramler mye lettere fra hverandre når det ikke er noe mel for å binde sammen, men et par teskjeer fiberhusk kan hjelpe litt.

Næringsinnehold pr muffin: 8g karbohydrater, 3g fiber, 7.25g protein, 24.8g fett; 273 kalorier.

Low-carb polarbrød

En sak som jeg trodde vi kom til å savne mye var pannekaker, pletter, eller polarbrød.

Men takket være et forum jeg er på fant jeg en oppskrift på polarbrød som de kaller det i Sverige. Disse har blitt min manns store favoritt!

Disse bruker jeg faktisk nå som hamburgerbrød, pizza, pannekake og you name it, jeg varierer kryddingen etter hva jeg vil bruke det til. Dersom du vil lage pizza av disse kan du forsteke dem tørre, bre vanlig pizzafyll på dem og så fortsette stekingen, du kan også steke dem i stekepanna som vanlige pannekaker, husk da å steke i små pletter og på svak varme. Det tar med andre ord litt tid. De metter godt, smaker kjempegodt. Jeg var fryktelig mistenksom første gang jeg laget dem, fordi røra ser kanskje ikke så apetittelig ut, men resultatet er meget meget smakfult. Selv min kresne søster som reagerte med "O.O" når hun så røra fant dem meget spiselige ;)


150 gr cottage cheese (1/2 boks)
75 til 90 gr revet ost (ca. 1,5- 2,0 dl)
3 stk egg
Salt, pepper, pizzakrydder, oregano, basilikum mm.

Stivpisk eggehvitene med litt salt for å få de skikkelig stive.
Mos Cottage Cheese, krydder og eggeplommene sammen med en stavmikser, eller klem det ut med en skje.
Vend så den krydrete eggeplomme/cottage cheese blandingen og den revne osten forsiktig inn i de piskede eggehvitene med en slikkepott til en jevn deigrøre, pass på å ikke slå ut luften..

Fordel røren i ca 8-10 runde pletter på stekeplate med papir. Krydre gjerne med mer krydder oppå, eller kanskej noe revet ost. Du kan også steke baconterninger og strø oppå, eller klippe opp kjøttpålegg over for å få noe pizzalignende pletter. Sett plettene med noe mellomrom, de flyter ut ved steking.
Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter, de skal være faste og gyldne.

Low-carb vennlig brød

Noe min mann savner helt forferdelig mye er brød. Godt gammeldags mykt og saftig brød. Nå er jo brødet her i Sverige nær sagt en vits, det er ikke noe man bruker for å erstatte noe måltid, det er noe man har som mellom-måltid. I Norge finner man Fedon Lindberg sitt brød, Omega3 brød og Low-Carb brød, av disse er det de to første som er lavest på karbiser. Disse smaker helt ok og kommer til å inngå i dietten vår med tid og stunder. Her i lille Ljusdal er det heller lite å velge i så jeg får bake selv.

Jeg fant en oppskrift på nettet på brød som er veldig magert på karbohydrater, og det fungerer ganske bra for meg. Jeg har modifisert oppskriften litt til å smake enda litt bedre enn det gjorde.


4 egg
2 dl creme fraiche (el rømme/yoghurt)
ca 1/2 dl flytende smør (prøv deg fram)
1.5 ss bakepulver
4 ss linfrø
50 gram sesamfrø
60 gram hvetekli
45 gram solsikkefrø
1,5 dl malte nøtter eller en halv dl med proteinpulver
2 dl revet ost
paprikakrydder og oregano
2 måleskjeer fiberhusk.

Det er ganske enkelt. Hell alt det våte i en bolle. Pøs på det tørre. Visp med en mixmaster, og røra er ferdig.
Kle en brødform på en liter med bakepapir, ellers får du ikke brødet ut. Hell røra oppi og still brødet inn i ovn på 180 grader, langt ned, la det bake i 50 minutters tid.

Det som er felles for all bakstverk uten mel er at det blir løsere i fisken. Brødet må avkjøles i forma før du løfter det ut og drar bort papiret. Fiberhusken gjør at det henger litt bedre sammen ved oppvarming (les ostesmørbrød og lignende), men det blir løsere og egner seg ikke så godt til toast for eksempel. Men jeg synes det smaker helt okei, og har en brukbar konsistens, og det metter noe helt fantastisk.

Det holder seg lenge, så lenge du ikke putter det i lufttett boks eller plastpose, som alle andre brød med syrnet melk i blir det for kladdete og surt om det ikke får luft. Det kan også fryses ned, og kan spises enten som det er eller med pålegg av forskjellige typer. Du kan smake deg frem til krydderblandinger som passer deg, bytte ut creme fraiche med oster med smak, da kremoster så klart, og du kan bytte ut nøtter med proteinpulver av forskjellige smaker. Jeg er veldig glad i proteinpulver med vaniljesmak, noe som gir en lett søtsmak til brødet uten å bli søtemment som det svenske brødet så lett blir (No offence, svensker!).

Utregnet med cal.counter:
Protein : 88 gram, 13 %
Fett: 254 gram, 83%
karbohydrater: 31 gram , 4%

Enjoy!

Low-carb vennlig iskrem

Noe av det de fleste savner sommerstid er å kunne kose seg med noe kaldt og godt i sommervarmen. For de fleste low-carb'ere er frukt og bær strengt på fy-lista, men bringebær er veldig lave på karbohydrater og man kan kose seg med dette i stedet for jordbær.

En oppskrift jeg lærte på barneskolen en gang har jeg drasset med meg til nå uten å bruke den i særlig stor grad. Det er oppskrift på fløteis, og i normale fall blir det ikke akkurat myk-is. Men med en ismaskin som den dere ser på bildet kan man lage en mindre porsjon og få litt softis-aktig preg på den.

Oppskriften lyder som følgende:

0,5 liter kremfløte
søtningsmiddel for diabetikere (unngå aspartam)
eventuell smak.
4-5 egg avhengig av størrelsen.

Del eggene og visp eggehvitene harde.
Visp krem av kremfløten sammen med søtningsmiddel, eller sukker om du vil ha dette i stedet, det skal være hård krem, bland i den smak du velger, og eggeplommene. Selv velger jeg å bruke noe som heter Vaniljarom fra DrOetker. Det er en liten pose med noe som ser ut som karamellsaus, og en liten pose holder til en porsjon is i massevis. Du kan også kjøpe sukkerfrie essenser med annen smak om du ønsker det.

Når du har vispet kremen hard, vender du ned eggehvitene. Dette blir litt over en og en halv liter is som det er, og må fryses på tradisjonellt vis i ca 3-4 timer før servering. Da er den relativt myk og lett å servere enda.
Merk, siden det er en fløtebasert is, blir den stenhård når den står over natten, så den kan med fordel settes på benken og småtine litt en halvtimes tid før servering. Isen blir jo da fri for sukker, og for dem som ikke er laktoseintolerante eller alergiske mot melkeprotein eller egg er dette en kjempefin erstatning for diabetikerisen som finnes i butikkene. Jeg har hørt rykter om at den ikke er spesielt god ;)

Velkommen til min Blogg!

Jeg bestemte meg for å lage en ren low-carb verden her inne på blogspot. Grunnen er at jeg gjerne vil ha en lett oversikt over tanker og filosofier jeg tenker over når det gjelder mitt nye liv, og sånn at jeg også lett kan finne frem til de oppskrifter jeg samler meg og tester. Bilder og alt tenkte jeg også å bidra med. Er det spesielle ønskemål kan jeg også oversette til svensk ved behov ;)

Min Low-carb reise og mitt nye liv begynte 20ende Juni 2007. Jeg startet på røflige 100 kilo med klær, og med fibromyalgi og massive mageproblem hadde jeg det faktisk ikke spesielt bra med meg selv og kroppen min. Etter en uke på low-carb forsvant mange av mine mageproblemer, og jeg var en svoren low-carb fan.

For å forklare litt:

Jeg begynte ikke med denne dietten for å gå ned i vekt. Jeg innrømmer villig vekk at jeg håpet jo på at vekta skulle rusle nedover, men hovedårsak for å legge om kostholdet var at jeg hadde så mye problemer med magen: kvalme, uvelhet, luft, unevnelig hastighet når man skulle på do osv osv. Generellt var magen min en pain in the ass, bokstavlig talt.
En ukes tid som sagt, så ble mye av disse problemene borte.

En annen sak jeg håpet på er at min fibromyalgi skulle reduseres eller bli borte, at det kanskje var sukkerforgiftning jeg hadde som ga seg utslag i fibromyalgi. Jeg skal fortelle mer om akkurat dette hvis fibrosmertene mine faktisk forsvinner og mitt håp viste seg berettiget.

Og heldigvis tusler da også vekta nedover sakte men sikkert. Bonus anser jeg, men jeg klager ikke. Jeg skrev en startvekt på rundt 98 kilo den 20ende juni uten klær, og nå er det 7 kilo ned. Og det er ene og alene ved å spise sånn passelig strikt etter diettens "regler", uten å trimme som en idiot.

Reglene i seg selv er enkle: Sett et mål, og følg det.
Jeg og min mann følger regelen under 5 gram karbohydrater per 100 gram matvare/ingrediens/drikke. Om man skal bruke dette som vektredusering er meningen at man skal telle menge karbohydrater per dag også, og ligge på mellom 0 og 20 gram karbohydrater fortært under en dag.

Dette har jeg blåst elegant i. Det er ikke viktig for meg å rase i vekt, det er viktig for meg å ha det bra helt enkelt. Jada, jeg spiser gulrot, som står på fylista. Jeg spiser mais innimellom også. Jeg tillater meg av og til en småkake, en kebabrull MED brød, tacos med tacoskjell osv osv. Det er bare det at det blir veldig veldig veldig lite av det.

Hverdags lever jeg rimelig low-carb, en generell grønnsaksblanding ligger på rundt 4-4,5 gram karbohydrater per 100 gram grønnsaksblanding, så da spiser jeg det enten det inneholder erter og gulrot eller ikke. Men like ofte lager vi rosenkål, hvitkål og broccoli og ingenting annet enn det. Fettprosenten har økt en del, men jeg følger ikke noen slaviske regler om så mange prosent slik, så mange prosent sånn.

Jeg kjøper inn ingredienser som ligger under den magiske 5 gram per 100 gram grensa, og spiser rett og slett det jeg har lyst på av dette.
Jeg er heldig, å spise nøtter triggrer ikke noe sug i å stappe meg helt full, å drikke brus triggrer ikke søtsug hos meg. Vel og merke sukkerfri brus. Det eneste veldig søte produkter gjør er vel å triggre insulinproduksjonen så jeg er likevel forsiktig med det. Øket insulin = øket hunger og øket hunger = spiser mer enn man trenger. Jeg holder søte ting på et minimum, sukkerfritt eller ikke.

Var det vanskelig å legge om? Faktisk var det overraskende lett! Jeg hadde ingen større sukkerbehov eller tvingende hunger etter visse ting, men jeg savner lasagne og jeg savner bakt potet. Dersom vi når en matchvekt kommer vi nok til å teste å lage en fullkorns-lasagne innimellom. Jeg tror neppe lasagneplater i en lasagne er like ille som å koke seg en stor bolle full av pasta og spise det, for eksempel. Jeg savner bakt potet, mens min mann savner BRØD.

Når tiden kommer at vi ikke lenger behøver gå ned i vekt, kommer vi til å innføre Fedon Lindberg sitt brød litt mer i hverdagen, det, og Omega3 brødet fra Norge. Begge to ligger på rundt 20 gram karbohydrater per 100 gram brød, hvilket gir ca 2-5 gram karbohydrater per brødskive. Mot vanlig brød som raskt ligger på 50-60 gram karbohydrater per 100 gram brød er det overhode ikke ille. Jeg baker mitt eget brød til hverdags, som ikke inneholder et korn mel på noe hvis, og det fungerer bra for meg, men min mann har veldig vanskelig for å venne seg til det. Så han gleder seg til å kunne innføre mer brød i hverdagen enn vi har nå.

Jeg kommer til å poste opplevelser, konklusjoner og oppskrifter i denne bloggen. Jeg ønsker dere velkommen til å delta på min low-carb reise!