29 February 2008

Noen forskjellige kaker.

Det finnes et par måter å lage seg kake på selv om man lever low-carb.

Ene varianten er litt mer av en hverdagsvariant, polarbrødene som dere alt har oppskrift på her i bloggen min. Stek de på plate til de er gyldne og gjennomstekte, ikke i stekepanne. Legg dem lagvis med krem og bringebær mellom lagene, og vips har du kake. Dersom du lager polarbrødene ganske små får du små hånd-kaker :)
Slipper å dele opp bitene. Du kan da legge 3 små polarbrød og kun 2 lag krem feks slik at dere kan holde i kakene uten å få masse krem overalt.
Noen lager polarbrødene i vaffeljernet til denne bruken.


***

En annen måte er å lage "sukkerbrød" slik man normalt gjør til marsipankaker og bløtkaker.

75 gram smør
180 gram finhakket mandel (mandelmel)
3 eggeguler
1,5 ts bakepulver
3 vaniljestenger
1,5 dl kremfløte.

Smøret skal ha romtemperatur.
Visp det mykt og bland inn eggegulene. Rør ned mandelmelet sammen med bakepulveret, og bland inn vaniljestengene. Det går også å bruke en pose vaniljeekstrakt basert på EKTE vanilje fra butikken, den er uten sukker :) Rør til sist inn kremfløten. Helles i smurt kakeform (minste), stekes på midtrille ved 175 grader i 30-45 minutter, til den er gylden og gjennomstekt.

Denne Kakebunnen er overhode ikke så lav på karbohydrater som polarbrødet, mandler har faktisk en del karbohydrater i seg, men den ligger vel på en tredjedel så mye karbohydrater som en vanlig kakebunn ville gjort, selv uten sukker. Du kan også erstatte noe av mandelmelet med litt proteinpulver, eller med finmalt kokos i stedet for en mer exotisk smak på kakebunnen.

Kakebunnen blir ganske løs, og er ikke bra å dele opp, så det er bedre å steke to porsjoner i hver sin kakeform og legge de oppå hverandre så du slipper jobben med å dele den.
Dersom du forsøker å dynke kakebunnen slik man tradisjonelt gjør med sukkerbunn risikerer du at den blir en grøt, så gjør for all del dette med den største varsomhet

Fyllet kan være bjørnebær, blåbær og/eller bringebær, vispet krem, ostekrem eller kakaokrem.
Marsipan derimot kan vi nok se langt etter, dette er jo mandler og sukker og ikke så veldig mye annet.
Likevel, om man vil feire bursdagen sin med en liten marsipanrose som pynt er det bare en selv som bestemmer. Undertegnede får nå hodepine av marsipan pga sukkerinneholdet og velger selv å avstå ;)

***

Vidre har jeg oppskrift på en stekefri sjokoladekake.

250 gram 70% sjokolade
4 dl kremfløte
2 dl creme fraiche
1,5 ts pulverkaffe
3 ss ren kakao uten sukker
Romessens uten sukker
litt kokosmasse (kan utelukkes)

Til dekor: Ferske bringebær, kakao å pudre over, eller hakkede nøtter, mer kokos eller hakkede rosiner

Hakk sjokoladen. Kok opp 2 dl av kremfløten og ta av varmen. Tilsett sjokoladen og rør til det er glatt og klumfritt. La det kjølne til romtemperatur. Visp creme fraiche og resten av kremfløten til mellomtykk konsistens, det skal dryppe jevnt og trutt av vispen. Mos pulverkaffen til mel og bland inn i sjokolademassen sammen med kakao. Bland i litt kokosmasse og romessens og rør ned i kremen og visp til det har slett konsistens.

Kle en form 22 cm med plast i bunn, hell massen i formen og sett i kjøleskapet minst 10 timer, legg plast over. Ved servering: Løsne kaken fra kantene, fjern plastfilmen og still den opp ned på et fat før du tar av bunnen. Legg skivede jordbær over, eller strø med hakkede nøtter.

Kaka kan også serveret som frosen kake, og gjerne med krem til.

***

Aprikosbløtkake

1 kopp romtemperert smør
2 ss søtningsmiddel
5 egg romtempererte
2 kopper mandelmel
1 ts bakepulver
1 ts sitronsaft
1 ts vaniljeekstrakt(valgfritt med en ts mandelessens også).

Fyll: 1/2 kopp fløte, 5 halve aprikoser (velg de i vann, ikke lake).

Mix ingrediensene til kakebunn til røren er helt slett. Fordel i to små kakeformer penslet med smør/kledt med bakepapir, og still dem lavt i ovnen på ca 175 grader. Stek dem i ca 30 minutter til de er gyldne. La dem avkjøle seg i formen 5-10 minutter før du prøver å løsne fra formen. Avkjøl til romtemperatur på rist. Visp krem av kremfløten og del opp aprikosene til små biter. Legg aprikosene på en av kakebunnene, trykk på krem og legg den andre kakebunnen oppå.

ca 10 kakebiter. . Per bit: 6.2g Karbohydrater, 2.4g fiber, 7.3g protein, 34.7g fett, 355 Kalorier.

***

Sjokoladekake med smørkrem

75 gram smør
180 gram finmalt mandel og/eller kokosmasse
3 eggeguler
3 ts bakepulver
3 vaniljestenger/vaniljeekstrakt
1,5 dl kremfløte
1-3 strøkne ss kakao uten sukker
noen ss hermesetas (alt etter hvor søtt man vil ha det).

Glasuren: 250 gram smør, 2 dl hermesetas(eller smak deg frem til det er søtt nok), 1 ts pulverkaffe i en liten anelse vann, 1 ss kakao uten sukker, 20 gram 75% eller 85% sjokolade. Kokosmasse og/eller hakkede nøtter til dekor.

Visp smør og vanilje+hermesetas sammen. Bland inn eggegulene. Visp inn alt det tørre og visp inn kremfløten sist. Trykk ned deigen i en kakeform. Stek den på midterste rille i 30-45 minutter ved 175 grader til den er gjennomstekt.

La kaka bli fingerkald i formen før du løsner den fra formen. (lurt å kle forma med bakepapir). Når kaka er helt romtemperert (eller til og med kjøleskapskald) lager du glasur:

Visp sammen smør og søtningsmiddel til det er rørt "hvitt". Smelt sjokolade sammen med litt smør og kaffe til det er helt smeltet og bland inn i smøret. Rør sist inn kakao. Bre glasuren jevnt over hele kaka. Dekorer med gaffel og strø gjerne hakkede nøtter eller kokosmasse på.

Hele kakebunnen uten glasur inneholder 36 gram karbohydrater totalt, og kaka er stor nok for minst 10 biter. Når jeg hadde glasur på ble den veldig mektig, dog vet jeg ikke hvor mye kabrohydrater det blir av kaka med glasuren... :)

***

Til jul hvert år pleier vi ha Kvæfjordkake hjemme.
Spørsmålet er: Ville jeg klare å lage den i low-carb format?

150 gram smør
4ss hermesetas (eller smak deg frem)
6 eggeguler
150 gram malte mandler/nøtter/kokos
7 ss melk eller fløte
3 ts bakepulver
hakkede nøtter/mandler til dekor

Marengsen: 6 eggehviter, 2 dl hermesetas + en pose vaniljeekstrakt.

Rør smør og søtningsmiddel hvitt og mykt. Bland inn eggegulene en og en, og tilsett hvetemel og melk til sist. Fordel massen i en langpanne kledt med bakepapir. Visp marengs av eggene, hermesetas og vaniljeekstrakt. Bre marengsen over deigen i langpanna, strø på med nøtter/mandler og stek kaken lavt i ovnen på 170 grader i ca 30 minutter. la kaken kjøles av i formen før du stiller den på rist.

Del kaken i to. Visp krem av en halv liter fløte og smak til med vanilje eller rom. Alternativt kan du bruke bringebærsyltetøy. Fordel krem/syltetøy på den ene halvdelen og løft den andre halvdelen oppå.

Denne kaken er noe av det beste jeg vet. Desverre ble ikke marengsen crispy for meg nå, den ble desverre myk og litt seig, jeg tror det er pga fravær av ekte sukker. Kaka smakte likevel veldig godt tross at marengsen ikke var sprø, jeg hadde 100 gram malte mandler og 50 gram malt kokos, hvilket ble veldig godt. Jeg vet ikke om jeg feilet med marengsen eller om det rett og slett ikke blir stivt uten ordentlig sukker, men så lenge den smaker godt så... :)

***
Vafler:

1 egg, 15-17 gram mandelmel (ca 1/2 dl), 1/4 dl kremfløte, 1/2 ts bakepulver, en liten klype salt.

Visp egg og kremfløte sammen, og bland de øvrige ingrediensene i. Bruk mye smør i vaffeljernet når du steker dem.

***

Vel, med disse oppskriftene burde man kunne lage noe for enhver smak også til bursdag og fest.
Bon apetit!

No comments: