11 May 2008

Stek

Stek i seg selv er ikke noen større heksekunst egentlig. Min erfaring er at det meste blir meget meget bra om man baker det under folie halvparten av steketiden. I stekeposer går det enda lettere og mye av spruten man får inn ovner unngås helt og holdent. Jeg brukte feks i går stekepose til min fransyska som jeg gjorde helstek av.

Men det er gjerne tilbehøret som gjør steken spesiell. Bare stekt kjøtt er jo forsåvidt godt det, sammen med en god saus, men det er grenser for hvor spennende et stykke kjøtt er helt alene.

Tilbehør kan variere noe helt utrolig. Etter jeg gikk over til Low Carb har jeg lagt meg til en vane å ha en grønnsak som hovedgrønnsak til måltidet, som erstatning for potet. Som for eksempel blomkål, broccoli, hvitkål eller annen kålsort. Men kjøtt og en grønnsak er ikke alltid like spennende.
Jeg pleier gjerne lage noe ekstra ved siden av.

Spesielt til søndagsmiddager :)

Min mozarellagrateng er en av disse. Den kan varieres ganske mye med om man har tomater med, paprika, svarte eller grønne oliven, løk eller ikke, med eller uten kjøtt og sopp.

Andre ting jeg lager er fylt paprika. Jeg fyller den jo med fet creme fraiche og masse revet ost, men man kan jo lett lage denne ganske lett med å erstatte med stort sett bare grønnsaker av forskjellige slag, og en mager kremost for eksempel, for dem som synes det blir for mye fett (les de som ikke følger low-carb)

Jeg steker gjerne grønnsaker som bambusskudd, bønneskudd, forskjellige typer løk og paprika i mange farger sammen, det blir et fargerikt tilbehør som smaker godt og er perfekt for min diett, og de fleste andres også :)

Skiver av fersk tomat og paprika ved siden av er alltid en hit.

Noen biter squash og tomat gjør seg godt i stekepanna. En dag skal jeg prøve sammen med haloumi! :D

Og avocado! Gubben elsker avocado stekt eller grillet. Jeg foretrekker avocadoen i form av mos.

Jeg lager mos av blomkål for å få en erstatning for potetmos, og helt ærlig syns jeg faktisk det smaker bedre. En god klikk smør, litt fløte eller creme fraiche og tada, nam nam. Selvklart kan man skippe fløte og smør og bare mose blomkålen som den er med masse krydder, det også blir veldig godt.

Broccoli står ikke så høyt på lista for min mann, han er litt lei den, mens jeg synes det er godt. Smørkok den og den får en smak som min mann klarer :)

Brüsselkål, også kalt rosenkål, nydelige små delikate kålhoder som smaker veldig spesielt og veldig godt sammen med litt smør.

En salat med tomat, agurk, paprika og bønneskudd passer bra på varme sommerdager :)

Ja, det er lett å variere tilbehøret til stek. Tilbehøret her kan i grunn brukes til alle typer kjøtt og fisk faktisk! :)

No comments: